Strang csere
 

 

Tisztázzuk rögtön az elején azt, hogy:

 
Mi is az a strang?
 

 
Strangnak nevezzük a társasházakban függőlegesen futó központi csővezeték rendszert. Ez a rendszer magában foglalja a csatorna, valamint a hideg-meleg víz csöveit, és a cirkulációs csővezetéket is.

Most már tudjuk mi az a strang. és rögtön adja magát a következő kérdés, hogy:


 
Kié a strang?

A strang a társasház tulajdona.

Adódik a kérdés, hogy oké, a strang a társasházé, de:


 
Hány évente kell felújítani? 
 

 
Általában a strangok tervezett életkora 20-40 év.

 

A következő kérdés az, hogy ha már tudjuk, hogy fel kell újítani akkor:


 
A teljes hálózatott, vagy csak az éppen hibás részt? 
 

Az egyszeri nagyobb volumenű és összegű strang csere hosszú időre nyugodtabbá tehet bennünket. Sajnos legtöbbszőr még sem ezt választják a lakok vagy a közösképviseletek hanem a gyors hibaelhárítást, amit bizonyos feltételek mellett a biztosító finanszíroz Ez ugyan megoldja az adott problémát, de az akut hibákat vagy a természetes elöregedést nem.


 
Egy konkrét tapasztalati példa, hogy mikor is kell az a bizonyos strang javítás vagy csere.
 

Ha a fal vizesedik, penészedik nem feltétlenül azt jelzik, hogy a fürdőszobát, mosdót esetleg más vizes helyiséget nem szellőztettük ki eléggé, ezért bent maradt a pára, és csapódott ki a falra.
A probléma belülről is jöhet ugyanis előfordulhat, hogy az egyik cső megrepedt, eltört.
 A csőtörés eredménye -ha szerencsénk van napok, de ha nem akkor- csak hetek, hónapok után mutatkozik meg, hiszen minél kisebb a repedés annál több idő kell ahhoz, hogy a vastag falak átázzanak.


De amint megjelenik akár csak egy kis vizes folt a falon, joggal gyanakodhatunk arra, hogy gond van főleg, ha a fal mögött vizes helyiség vagy strang található. Ha a strang vezeték tört el, nagyobb beázások is keletkezhetnek a lakásban és a társasházban.

Érdemes minél hamarabb kihívni a vízvezeték-szerelőt, ha a nyomó, lefolyó, a csatorna, a pincei vagy a társasházi csatorna strang cseréjére van szükség.

Hiszen, ha nem orvosoljuk a problémát, a fal tovább vizesedik, elkezdi ledobni a festéket, a vizes felület pedig remek táptalaj a penészgomba számára, amelynek a levegőben szálló spórája számtalan egészségügyi problémát, például allergiát vagy asztmát okozhat, illetve súlyosbíthatja a meglévő betegség tüneteit.

Ha vizesedés jeleit tapasztaljuk valamelyik helyiségben, figyeljük a folt változásait: ha egy korábbi vizesedés száradó nyomáról van szó, az hamarosan eltűnik; ha viszont rendszeresen kapja a nedvesség-utánpótlást, a folt növekedni fog. Ezt úgy a legegyszerűbb követni, hogy egy grafit ceruzával egyszerűen körbe rajzoljuk a foltot. Így látjuk, ha növekszik vagy csökken a folt mérete.


 
Ha a lakás egy másik helyiségében, illetve a társasház egy másik lakásában is megjelenik a probléma, valószínűleg strang cserére lesz szükség. Ha használt lakást vagy házat vásárlunk, érdemes nem megvárni, amíg beázik a fal, hanem a lakásfelújítás keretein belül a strang cseréről is gondoskodni. A közös képviselőnek pedig probléma esetén ajánlott alaposan feltérképeznie a helyzetet, nem csupán megelégedni azzal, hogy a biztosító kifizette a javítást.”


 
Amennyiben strang cseréhez, a lefolyó strang vezetékének cseréjéhez, nyomó strang vezeték cseréjéhez, pincei csatorna strang cseréjéhez vagy társasházi csatorna cseréjéhez keres megbízható szakembert, hívjon minket bizalommal!